Vlaggenlijnen

We bieden hier de vrolijkste vlaggenlijnen of vlaggenslingers aan die je je kunt bedenken. Hier vind je o.a. vlaggetjes met teksten, leeftijden en gekleurde vlaggetjes in allerlei varianten zodat er altijd iets voor jou tussen staat. Je gebruikt ze bij een verjaardag, geboorte, huwelijk, bedrijfsfeest, themafeest of als decoratiemateriaal. Ons aanbod is zeer ruim en overzichtelijk zodat je makkelijk naar jouw wensen kunt zoeken. Wanneer je de artikelen in het echt wilt zien, nodigen wij je uit om naar onze feestwinkel in Heino te komen. Deze is makkelijk bereikbaar en het is slechts 10 minuten rijden vanaf Zwolle. Tevens is hier voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Actieve filters

Champagne, ballonnen en vlaggetjes; als we iets te vieren hebben, dan mogen deze feestelijke attributen natuurlijk niet ontbreken. Maar heb jij je wel eens afgevraagd waar deze gebruiken vandaan komen of hoe ze ontstaan zijn? Champagne heeft een luxe uitstraling, het drankje wordt over het algemeen alleen op bijzondere momenten gedronken. Bovendien hebben de bubbels iets feestelijks. Rubberen ballonnen werden oorspronkelijk alleen verkocht op kermissen, bij circussen en pretparken. Hierdoor hebben ze een vrolijk en feestelijk karakter ontwikkeld. Maar hoe zit dat met vlaggen en vlaggetjes? Hoe kan zo’n officieel symbool een feestelijk artikel worden? In dit blog geven we hier antwoord op.

Het ontstaan van de vlag

Tegenwoordig is een vlag een stuk gekleurd doek, soms voorzien van een wapen of afbeelding, dat aan een vlaggenmast of stok gehangen wordt. Symbolische vlaggen werden echter al in de prehistorie getekend op een dierenhuid of op een rots. De eerste echte vlaggen van doek werden door de Egyptenaren gevoerd aan een speer. Het waren de Romeinen die echt veelvuldig gebruikt maakten van de vlag. Ze deden dit tijdens het voeren van oorlogen. De vlag en vaandel werden aan een lange stok gedragen zodat ze herkenbaar waren voor hun eigen legers en voor tegenstanders. Vlaggen hebben dus altijd een betekenis gehad, het is niet alleen een herkenningsmiddel of symbool, het heeft ook te maken met trots en waarde. In de middeleeuwen werden vlaggen ook gedragen op schilden, als herkenning maar ook als symbolisch teken van trots. De kleuren van de vlag staan altijd ergens voor, dat geldt ook voor het wapen of de afbeelding die erop staan. Een vlag heeft dus meerdere functies en betekenissen. Tegenwoordig worden vlaggen gebruikt voor hun symbolische betekenis, tijdens feestelijke gelegenheden, maar ook voor praktisch gebruik. Een voorbeeld daarvan kun je vinden in de zeilsport, in deze sport wordt met deelnemers gecommuniceerd via verschillende vlaggetjes.

originele vlaggenlijnen

Waarom worden vlaggen voor feesten gebruikt?

Je kent vast wel de uitdrukking ‘de vlag mag uit’, dit zeg je als je iets te vieren hebt. De vlag had vroeger vooral een praktische en symbolische waarde. Je kunt je daarom afvragen waarom nu vlaggen en vlaggetjes vooral voor feestelijke gelegenheden gebruikt wordt. Waarschijnlijk is dat ontstaan vlak na de twee wereldoorlogen. Vlaggen werd tijdens de bevrijding veelvuldig gebruikt om te vieren dat het land bevrijd was. Mensen waren blij en zwaaiden massaal met vlaggen. Daarna werden vlaggen altijd gehesen tijdens bepaalde feestelijke dagen, zoals Koninginnedag en bevrijdingsdag. Tijdens deze dagen worden grote vlaggen in een mast of aan een stok gevoerd, maar er wordt ook veel met kleine vlaggetjes gezwaaid. Vlaggetjes hebben hierna altijd een feestelijk karakter gehouden.

Tijdens welke feestelijke gelegenheden mogen vlaggen uit?

Er bestaan in Nederland geen wettelijke regels wanneer een vlag gebruikt moet worden. Je mag dus altijd een vlag uithangen als je dat wilt. Er zijn echter wel regels voor het voeren van vlaggen op een Rijksgebouw, deze regels worden vermeld in de vlaginstructies. Als burger of bedrijf kun je deze instructies gebruiken als je wilt, maar het is niet verplicht. Je mag dus altijd de een vlag uithangen als je dat wilt. Je kunt dat bijvoorbeeld doen als iemand jarig is, bij een bruiloft of als iemand geslaagd is. Het halfstok hangen van de vlag hoeft niet alleen tijdens dodenherdenking. Je mag dat ook doen als iemand overleden is. Dat er geen wetten zijn voor het voeren van een vlag, betekent nog niet dat er geen protocollen zijn. Er bestaan bepaalde richtlijnen voor het juist voeren van een vlag. Een vlag mag bijvoorbeeld nooit de grond raken als deze gehesen is. Een vlag mag ook nooit hinderlijk zijn voor het verkeer. Tevens is het gebruikelijk om een vlag niet in stok te houden tussen zonsondergang en zonsopkomst. Op rijksgebouwen gaan vlag en wimpel uit op Koningsdag en op de verjaardagen van de koninklijke familie.

Het gebruik van vlaggetjes

Je hebt kunnen lezen dat vlaggetjes gebruikt worden tijdens de zeilsport als communicatiemiddel. Vlaggetjeshebben echter meestal een feestelijk karakter. Iedereen kent het bekende vlaggetje op het kaas of worstprikkertje. De kleine vorm van de vlag vinden we verder terug in veel feestelijke artikelen zoals bijvoorbeeld vlaggenlijnen. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei varianten voor veel verschillende gelegenheden. Vlaggen voorzien van afbeeldingen, teksten, voor verschillende leeftijden en in allerlei kleuren. Je kunt ze ophangen voor verjaardagen, een geboorte, themafeest, huwelijk, bedrijfsfeest etc. Zeer vrolijk decoratiemateriaal dat elke gelegenheid feestelijk maakt.

Feestartikelen bij feestwinkel De Goede Keus

Organiseer je binnenkort een feest en ben je op zoek naar feestelijk decoratiemateriaal? Kijk dan eens in het grote assortiment in de webshop van feestwinkel De Goede Keus. Bij ons kun je alles vinden om jouw feest vrolijk en bijzonder aan te kleden. Natuurlijk verkopen wij vlaggenlijnen in allerlei thema’s, kleuren en vormen. Maar wij bieden nog veel meer, wat dacht je van ballonnen en feestkleding zoals maskers en pruiken? Bij ons kun je ook artikelen huren om jouw feest bijzonder aan te kleden zoals een photo booth of grote opblaasbare decoraties. Wij hebben een zeer ruim assortiment die we overzichtelijk op onze website aanbieden. Je kunt ze eenvoudig online bestellen. Vanaf €35 verzenden wij gratis door heel Nederland. Als je vragen hebt over één of meerdere van onze producten of diensten, stuur dan een mail naar info@degoedekeus.nl. Wil je ons aanbod het liefst in het echt bekijken? Kom dan eens naar Heino, dat ligt slechts 10 minuten rijden van Zwolle. Wij hebben voldoende gratis parkeergelegenheid.